Hoe kweken wij op een duurzame wijze onze planten?

Duurzaamheid staat tegenwoordig hoog op de lijst van veel mensen. Gelukkig maar en hier werken wij ook aan mee.

Hier onder staat een lijst hoe wij onze planten zo duurzaam mogelijk telen.

Zonnepanelen

In onze energie zijn wij door zonnepanelen zelfvoorzienend. We hebben sinds 2013 achter onze kas zonnepanelen die voldoende opwekken voor ons eigen verbruik.

Plastic

We proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Onze grootste post waarvan we plastic binnen krijgen zijn de potjes waarin de planten groeien. Al deze potjes zijn gemaakt van gerecycled plastic. Dus minder milieubelasting.

Bij de ingang hebben we een houten pallet box staan waar u uw gebruikte potjes in kunt doen. Hier halen wij onze potjes weer uit om direct her te gebruiken. Mocht u potjes nodig hebben voor bijvoorbeeld een moestuin kunt u hier ook altijd potjes uit pakken. De beste manier van recyclen.

Ook scheiden wij natuurlijk al het afval.

Energie

Onze planten zijn seizoen producten hierdoor hoeven wij maar erg weinig energie te gebruiken.

We hebben een beetje warmte nodig op het moment dat het buiten hard vriest. Voor de kas en waterleidingen is het niet goed als die te koud worden.

We hebben buiten op de kas een energiescherm. Dit houdt in dat we in winter het scherm ’s nachts dicht doen om de energie van de zon (die overdag binnenkomt) voor de nacht te bewaren. In de zomer gaat het scherm op een hete zonnige dag dicht om de warmte van de zon buiten te houden. Dit scherm bevalt erg goed omdat de warmte en kou al buiten wordt tegenhouden i.p.v. dat het eerst naar binnen komt.

We hebben zelf geen verwarmingsketel. Als we warmte nodig hebben kunnen we dit van de buren krijgen. Zij wekken de warmte op een duurzame manier op. Maar ons verbruik is zeer minimaal, pas bij – 5 graden hebben we wat nodig om de nacht door te komen. Met een zonnige dag loopt de temperatuur door de zon weer goed op.

Water

Al het regenwater dat op de kas valt vangen wij op in ons waterbassin dat achter de kas staat. Dit water geven we weer aan de planten in de kas. Het bassin is ruim genoeg om altijd voldoende water tot onze beschikking te hebben.

Beestjes

We hebben wel eens beestjes bij ons in de kas.

Beesten die we willen zoals de kwikstaartjes en pimpelmeesjes die veel rupsen, spinnen en dergelijke vangen. Maar ook kunnen we wel eens last hebben van luizen of andere insecten.

De vogels in de onze kas proberen we te verwennen door nestkastjes op te hangen. Ze met rust te laten in het broedseizoen. Ze vangen een hoop rupsen en andere insecten waar we minder blij mee zijn.

Als we last van (bijvoorbeeld) luizen hebben is ons voordeel dat we een kleine kas zijn en bijna al het werk zelf doen. We merken de plek snel op en kunnen pleksgewijs handelen. Dit houdt in dat als het bijvoorbeeld heel weinig is we de beestjes proberen weg te vangen of een aantal planten wegdoen. Mocht het meer worden dan kunnen we pleksgewijs spuiten met middelen die alleen op bijvoorbeeld luizen werken. We spuiten bijvoorbeeld geen middelen die schadelijk zijn voor bijen. Ook spuiten we zo min mogelijk. Er wordt bijvoorbeeld door andere bedrijven preventief de hele kas gespoten op een vast schema. Dit doen wij dus niet. We grijpen alleen in als het echt nodig is.

Seizoensproduct

Onze planten zijn seizoensproducten. Op heel veel van deze punten is dit het allerbelangrijkst.

In het najaar hebben we planten die van kou houden. We gebruiken dan de warmte van de zon om de kas te verwarmen. Dit is dan voldoende. Mocht het minder zonnig zijn of kouder in deze tijd van het jaar. Dan doen die planten er gewoon wat langer over en zijn ze wat later goed. Maar we stoppen er geen energie in.

In de zomer hebben we zomerbloeiers. Deze poten we in het voorjaar. De zon begint dan al wat meer kracht te krijgen. We beginnen niet al te vroeg met poten. In het begin moeten we opletten dat de nachten niet te koud worden. We gebruiken dan soms wat warmte van de buren maar alleen bij koude nachten.

Door in het seizoen seizoen producten te telen hebben we ook minder last van schadelijke insecten.

Op behoefte telen

We geven de planten de tijd die ze nodig hebben. Hierdoor staan ze wat langer bij ons in de kas. Maar door deze manier van telen verbruiken we geen energie.

We lopen veel rond in de kas. Hierdoor hoeven we gewasbeschermingsmiddelen pas in te zetten wanneer dit echt nodig is en niet standaard om te voorkomen wat er helemaal niet is.

Lokaal

Onze planten kunt u bij ons rechtstreeks uit onze kas kopen. Lokaal. Dit scheelt een behoorlijke milieubelasting met vrachtvervoer wat anders nodig is van ons naar een groothandel, bloemist of winkel. De weg van de Retail is vaak langer dan gedacht.

Omgeving

We hebben oog voor onze omgeving. Zo zijn wij bijvoorbeeld nul lozer. Dit houdt in de dat al het water dat wij gebruiken bij ons op het bedrijf blijft. We hebben een gesloten systeem.

Ook houden we de omgeving van de kas bij door het gras rondom de kas te maaien of door de schapen er te laten lopen. Zo hebben we minder invlieg.

Keurmerk

Dit hebben we niet. Wij volgende de ontwikkelingen in de markt en doen ons best zoals hierboven staat.

Keurmerken kunnen vast goed en nodig zijn maar kosten worden vaak op de ondernemers of klanten verhaald. Doordat we een klein bedrijf zijn, zijn deze kosten niet in verhouding dat is met heel veel dingen.

Wij doen ons best en willen ook graag vooruit met onze wereld. Hier werken we hard voor.